Fietsvakanties EuropaHomepage > fietsvakanties Europa

Fietsvakanties in Europa

Toer.info heeft ook voor fietsers leuke tips voor een mooie vakantie.

De fietsvakantie wordt steeds populairder en dat is niet zo verwonderlijk. Fietsen in de natuur is gewoon lekker en het is gezond. Op de fiets ontdek je veel meer van je vakantieomgeving. Gelukkig word er ook in steeds meer landen mooie fietspaden aangelegd waardoor fietsen in het buitenland nog leuker wordt. Mooie voorbeelden zijn Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk èn Zwitserland waar de laatste jaren veel is geïnvesteerd in mooi fietspaden en nieuwe fietsroutes.

Voor mensen die terugschrikken van een fietsvakantie in de bergen zijn er inmiddels ook fraaie alternatieven. Fietsen rond een bergmeer of van dal tot dal hoeft niet inspannender te zijn dan een ritje op de Veluwe, de Nederlandse duinen of de Limburgse heuvels. Je kunt ook mee met speciale fietsreizen en tegenwoordig zijn er zelfs speciale fietscruises waarbij je een riviertrip combineert met een fietsvakantie!

Een fietsvakantie is er voor iedereen en van jong tot oud!

Tips voor fietsvakanties, ook voor gezinnen

fietsen in DuitslandDuitsland

In Duitsland zijn inmiddels meer dan 150 prachtige langere fietsroutes en lokaal komen er ook steeds meer bij. Duitsland is dan ook vanuit Nederland een ideaal fietsland om er met de eigen fiets op uit te gaan.

In Duitsland kun je ook meerdaagse tochten maken en profiteren van Bett & Bike waar je bij fietsvriendelijke accommodaties kun overnachten.

fietsen-frankrijkFrankrijk

Frankrijk is natuurlijk met zijn Tour de France een fietsland bij uitstek. Maar de recreatieve fietser heeft lang moeten wachten op aantrekkelijke fietsroutes en fietspaden. Daar is de laatste jaren veel verandering in gekomen.

In de meeste Franse regio's kun jenu prachtige fietstochten maken. Zo is in 2012 La Loire à Vélo voltooid met ruim 800 km fietsroute, grotendeels autovrij, langs de Loire tot aan Nantes. Ook de jaagpaden langs de kanalen in Frankrijk zijn ideaal om te fietsen en het Canal du Midi staat garant voor prachtige tochten in de schaduw vanoude platanen. Langs de Atlantiche kust liggen ook fraaie mogelijkheden om te fietsen (Vendee, Charente,Gironde en Les Landes).

fietsen in ItalieItalië

Italië is er vooral voor de geoefende fietser, hoewel je langs de meren in de Povlakte prima kunt fietsen op vlakke parcoursen. Ook Toscane en Umbrië zijn de moeite waard maar het is heuvelachtig en de wegen zijn behoorlijk recht waardoor je meer stijgt en daalt. De bergen zijn er vooral voor de klimgeiten terwijl de kustgebieden wel meer mogelijkheden hebben. Overigens is Italië niet een echt fietsland en op de wegen is het vaak druk en soms voor fietsers levensgevaarlijk.

fietsen -oostenrijkOostenrijk

Oostenrijk ontwikkelt zich in het voorjaar en de zomer steeds meer tot een fietsparadijs. Hoewel je bij Oostenrijk natuurlijk direct aan bergen denkt, zijn er ook talloze mogelijkheden om geen bergetappes te rijden. Er zijn veel afwisselende fietsroutes die ook voor het hele gezin leuk zijn. Je kunt er ook op steeds meer plaatsen een e-Bike huren voor wat extra hulp tijdens het bergop fietsen.

Bij de Bodensee liggen ca 150 km op je te wachten. Je kunt er langs fietsen en in Oostenrijk, Duitsland en Zwitserland komen. Je kunt ook de Donau stroomafwaarts volgen over een traject dat ook geschikt is voor kids van ca 9 jaar en ouder. Maar er zijn nog talloze andere mogelijkheden van een eenvoudig en vlak tot zwaar, bergop en meerdere dagen.

Lees vooral onze tips over Fietsen in Oostenrijk en Fietsvakanties in Oostenrijk

fietsen zwitserlandZwitserland

De Zwitsers hebben de afgelopen jaren veel gedaan om het fietsen te stimuleren. Er zijn inmiddels 9 landelijke routes, 63 regionale fietsroutes en nog eens 59 lokale routes om lekker te fietsen. Je kunt de routes aan elkaar koppelen en dus ook je eigen meerdaagse tochten samenstellen.

Fietsen in Zwitserland moeilijk? Je fietst in bergachtig gebied dus zul je moeten klimmen. Maar met een goede fiets en de juiste versnelling kun je ook bergop als je een in Nederland geoefende fietser bent. Een klein verzet en soepel doortrappen zorgt er voor dat je langzaam maar zeker toch boven komt. Maar ook voor families zijn er geschikte routes. Deze lopen meestal door een dal of langs een rivier of meer waardoor het over het algemeen vlak is. Fietsend ontdek je wel de pracht van dit land.