Vakantie in Frankrijk
Homepage > Frankrijk

Tips voor de vakantie in Frankrijk

Het zomerse plattelandsleven "met de Franse slag", de soms wilde kusten van Bretagne en Normandie, de drukte langs de Middellandse Zee, heerlijke wijnstreken als de Bourgogne en Beaujolais, de vulkanische Ardèche en Auvergne, de Alpenwereld en de fraaie de dalen van rivieren als Seine, Loire en Garonne maken Frankrijk tot een aantrekkelijk vakantieland waar je prachtige campings hebt. Geen wonder dus dat het al vele jaren één van de meestbezochte vakantielanden.

Tip: een overzicht met de beste autovakanties, fietsvakanties en wandelvakanties

Frankrijk heeft een gevarieerd landschap

In het noorden liggen de heuvelachtige en bosrijke Ardennen en de middelgebergten Vogezen en de Jura. In het oosten en zuidoosten de Alpen, met de Mont Blanc als hoogste top (4807 m) en uitlopers tot de Middellandse Zee. In deze ongenaakbare bergwereld zijn tal van prachtige natuurgebieden, die vaak ondergebracht zijn in beschermde nationale parken.

In het binnenland, ten westen van het Rhônedal ligt het Massif Central met o.a. de prachtige Ardèche, Auvergne. Diepe kloven, steile rotsen en wild stromende beken en rivieren zijn kenmerkend voor deze oude vulkanische gebieden. In het zuiden vormen de Pyreneeën (tot 3300 m hoog) de grens met Spanje.

Frankrijk een mooi vakantielandWater

Het grootste deel van Frankrijk wordt echter gevormd door heuvelachtig en bosrijk laagland. Langs de oceaankust onder Bordeaux liggen de uitgestrekte bos- en duingebieden van Les Landes.

Aan water heeft Frankrijk geen gebrek. De Atlantische en Middellandse Zee kusten bieden prachtige stranden. Langs de oceaankust moet rekening gehouden worden met hoge eb- en vloedverschillen.

Een prachtig, honderden meters breed strand verdwijnt bij vloed snel onder het opkomende water. Aantrekkelijk zijn de vele bij eb droogvallende vissershaventjes. Het tij van de Middellandse Zee is te verwaarlozen.

Er zijn meer dan 200 rivieren. De grootste is de Rhône, waarin o.a. de Saône en de Isère uitstromen. Meren zijn er eveneens volop. Met als grootste het Meer van Genève, dat gedeeld wordt met Zwitserland.

Frankrijk is een kampeerland bij uitstek. De voorzieningen zijn uitstekend en campings zijn er in overvloed. Maar ook zijn overal van die echt Franse hotelletjes in dorpen waar het leven lijkt te hebben stilgestaan en waar het goed van eten en drinken is. Zoals overal in Frankrijk overigens.

ParijsParijs tip

Parijs is een ongelooflijk mooie en vooral erg gezellige stad. Om Parijs te leren kennen moet je er eerst een weekend of een paar dagen naar toe gaan. Natuurlijk bezoek je dan de bekende bezienswaardigheden zoals de Notre Dame, Montmartre en de Sacre Coeur, Eiffeltoren, Louvre, Champs Élysées, Hotel de Ville, Quartier Latin en de Seine.

Maar er is zoveel meer te ontdekken in Parijs zoals bijvoorbeeld Le Marais, Bois de Vincennes, Centre Pompidou, Butte Chaumont en gezellige maar nog onbekende wijken. Een paar dagen of een weekend zal niet genoeg zijn om al dit moois te ontdekken. De meeste mensen die Parijs voor het eerst bezoeken willen er dan ook meestal nog eens naar toe! Op deze website staan mooie tips.

Klimaat

Met het weer zit het in de zomermaanden altijd wel goed in Frankrijk. Door de invloed van de Atlantische Oceaan is de gemiddelde temperatuur weliswaar gematigd, maar de verschillen zijn per regio soms groot. De gebieden rond de Middellandse Zee hebben een heerlijk subtropisch klimaat, maar worden regelmatig geteisterd door de Mistral. De beruchte vaak stormachtige noordelijke wind die vanuit de Alpen via het Rhônedal naar zee snel. De noordoostelijke departementen, die door de Alpen beheerst worden, kunnen strenge winters en hete zomers hebben. Juni en oktober zijn over het algemeen de regenmaanden in Frankrijk.

Regio's

Frankrijk is ingedeeld in regio's die weer onderverdeeld zijn in departementen.

Alsace (Elzas)
Aquitaine (o.a. Dordogne, Gironde)
Auvergne
Bourgondië
Bretagne
Champagne-Ardennes
Centre (Loire)
Corsica
Franche-Comté
Il de France (Parijs)
Languedoc-Rousillion
Limousin
Loire Atlantique
Midi-Pyrénées

Nord Pas de Calais
Normandië
Picardie
Poitou-Charentes
Provence-Alpes-Côte d'Azur
Rhône-Alpes


Ontdek alles over de Franse regio's op deze mooie site over Frankrijk