Vakantie in Frankrijk
Homepage > Griekenland

Vakantie, zon en cultuur in Griekenland

Griekenland is een veelzijdig vakantieland. Lekker luieren op de stranden, met de rugzak van eiland naar eiland hoppen met een van de vele veerboten, zeilen op de Egeïsche of Ionische Zee of op zoek naar het rijke verleden dat op vele historische plaatsen nog heel tastbaar aanwezig is. Het zijn maar een paar suggesties om Griekenland te ontdekken tijdens de vakantie.

De vele Griekse eilanden vormen een mooie bestemming voor een heerlijke vakantie waar je het hele jaar kunt genieten van zon, zee en cultuur. Wist je dat Griekenland maar liefst 16.000 kilometer kustlijn heeft? Je vindt er de mooiste stranden maar ook mooie en vaak intieme baaien. het zwemwater is over het algemeen dik in orde. Inmiddels beschikken al ruim 430 stranden in Griekenland over de blauwe vlag, het teken van schoon zwemwater.

Natuur en historie in Griekenland

Qua natuur is Griekenland divers. Er zijn diverse nationale parken waar je een zeldzame flora en fauna zult aantreffen. Tweederde van het vasteland bestaat uit bergen met prachtige gebieden in het Pindusgebergte, in het noordelijke Macedonië en op het zuidelijke schiereiland Peloponnesus. Slechts gescheiden door het befaamde Kanaal van Korinthe ligt hier een prachtig landschap, met veel restanten uit de Griekse oudheid. Bijzonder is de nog goed bewaard gebleven Byzantijnse stad Mistras (bij het nieuwe Sparta) met o.a. prachtige fresco's.

Beroemd is de Olympus, de berg waar de Griekse goden leefden. De top van de ruim 2917 m hoge Pantheon is de hoogste van Griekenland. En natuurlijk is de drukke hoofdstad Athene met z'n wirwar aan straatjes in de Plakka, de oude binnenstad aan de voet van de wereldberoemde Acropolis, een bezoek meer dan waard.

Vakantie in griekenlandGriekenland staat de laatste tijd nogal negatief in het nieuws door de schuldencrisis maar dat neemt niet weg dat het land over een enorme cultuurschat beschikt die meer dan de moeite waard is om te zien.

Meer dan 4000 jaar geleden ontstond de Griekse beschaving en dat is nog overal in het land terug te zien. Bijzonder is bijvoorbeeld het heiligdom Delfi in het centrum van het land. De Meteora kloosters in Thessalië zijn ook erg interessant. In Athene mag natuurlijk een bezoek aan de Acropolis en het Archeologisch Museum niet ontbreken.

Het klimaat

Met het zonnetje zit het wel goed in Griekenland. Milde winters en subtropische zomers zijn kenmerkend voor het klimaat. In juli en augustus kan het dan met ruim 40 graden dan wel eens te heet zijn. Zeilers en watersporters zijn dan gelukkige mensen! Wie de eilanden opzoekt vindt wat afkoeling door de meestal noordelijke wind, die overigens regelmatig tot stormkracht kan aanwakkeren bij een strak blauwe hemel.

Deze Meltemi is een gerespecteerd en gevreesde tegenstander van de vele zeilers die tussen de eilanden heen en weer pendelen! Soms is het zo stormachtig dat zelfs de veerboten zich niet op het water wagen. Hoewel de Meltemi statistisch gezien meestal in de latere zomer voorkomt, weten ervaren Griekenland-zeilers dat deze noordelijke wind de hele zomer plotseling de kop kan opsteken.

Het uitstekende klimaat van Griekenland maakt dat het land ook goede wijnen te bieden heeft. De harsachtige Retsina is er één van, maar er zijn vele andere goede Griekse wijnen

meermeer informatie over Griekenland en de Griekse Eilanden