Vakantie in Groot-Brittanië
Homepage
> Groot-Brittannië > Vakantie in Groot-Brittannië

Vakantie in Groot-Brittannië

Groot-Britannië wordt gevormd door Engeland, Wales, Schotland en Noord-Ierland. De landen hebben hun eigen karakter en bieden vele mogelijkheden voor een gevarieerde vakantie. Het rijke verleden en de oeroude tradities maken reizen in Groot-Britannië tot een aparte belevenis.

Londen mag natuurlijk niet op je lijst met bestemmingen ontbreken en als je van wandelen houdt dan kun je in heel Groot-Brittannië je hart ophalen. Ga je met de eigen auto? Het is even wennen met het links rijden maar als je er eenmaal rijdt zul je merken dat het best meevalt!

Vakantie in Groot BrittanniëCharmant Groot-Brittannië

Op het Britse platteland lijkt het soms of de tijd heeft stilgestaan en dat maakt het leven extra charmant.

Fietsen en wandelen is bijzonder, want je mag eigenlijk overal komen. De eeuwenoude Public Foothpaths gaven en geven recht ook over privé-gebieden te trekken. Het zijn slechts enkele voorbeelden van de vele tradities uit lang vervlogen tijden die nog in het hele land in ere worden gehouden.

De belangrijkste rivier van Engeland is de Thames die tot in het centrum van Londen bevaarbaar is. Beroemd is de Mersey bij Liverpool, de rivier die zijn naam gaf aan de "merseybeat" waarvan de Beatles de belangrijkste exponenten waren. Bijzonder mooi zijn de getijdenrivieren aan de oostkust zoals de River Orwell (van Harwich tot Ipswich) en de River Deben.

Engeland heeft een enorm netwerk van kanalen en riviertjes. Geliefd zijn hier de tochten met zogenaamde "Narrowboats". Deze kunnen gehuurd worden voor een prachtige meerdaagse tocht over de smalle kanaaltjes die door een onbedorven Brits landschap lopen. Vaak moeten de vele sluisjes in de vaarroute zelf bediend worden.

De twee grootste Engelse eilanden zijn Man in de Ierse Zee en Wight in het zuiden. Beiden zijn een bezoek zeker waard. Op het heuvelachtige Wight zijn wijngaarden waar prima witte wijn gemaakt wordt. Het eiland is met het havenstadje Cowes het zeilcentrum van Groot-Britannië.

Klimaat

Door de omringende zeeën heeft Groot-Britannië een zeeklimaat. Het weer is daardoor over het algemeen mild en relatief vochtig. De Britse eilanden zijn dikwijls het "slachtoffer" van Oceaandepressies. Maar dat wil niet zeggen dat het in de zomermaanden niet aangenaam is.

Langs de zuidwestelijke kusten in Cornwall heerst in juli en augustus vaak een subtropisch klimaat! Juli is over het algemeen de warmste maand met een gemiddelde temperatuur van 16 graden C. Uiteraard zijn er fikse uitschieters naar boven.

In het noordelijk gelegen Schotland liggen de gemiddelde temperaturen meestal een graadje lager en is het ook wat regenachtiger. Erg lage temperaturen komen in de wintermaanden vrijwel alleen voorin de hogere berggebieden van Schotland. Er liggen dan ook enkele wintersportgebieden.

meermeer informatie over Groot-Brittannië, Engeland, Noord-Ierland, Wales en Schotland