Duitsland Frankrijk Griekenland Groot-Brittannië Italië Kroatië Oostenrijk Spanje Zwitserland
Vakantie in de Alpen en Europa

Homepage > Italië

Italië: land van vele mogelijkheden

Toer.info heeft voor u in diverse gebieden in Italië (vooral in de bergen) veel informatie die meestal direct afkomstig is van onze contacten met Italiaanse vvv's maar ook van de experts van reisorganisaties. Arke is bijvoorbeeld dé specialist voor vakanties naar Italië

Italië biedt vele mogelijkheden voor een actieve, sportieve maar ook voor een passieve luiervakantie. Wandelen en fietsen, bergklimmen en mountainbiken, alle vormen van watersport, zowel aan de kusten als op één der vele meren of gewoon genieten van de aangename zomertemperatuur, het landschap én de Italiaanse keuken. Het is allemaal mogelijk.

Vooral voor kampeerders is Italië een uitstekende en gevarieerde vakantiebestemming met prachtige steden en stille natuurgebieden. Het afwisselende landschap varieert van grote vlaktes in het zuiden tot de markante en imposante toppen van de Dolomieten in het noorden.

Italië leent zich uitstekend om voor de vakantie een vakantiehuis te huren. Steeds meer mensen kiezen voor een vakantie op een camping. Vooral met kinderen een goede keus!

Kijk vooral naar onze tips over campingvakanties. Kies je voor een vakantie via een reisorganisaties? Dan is Vacanceselect een goede keus met een fantastisch aanbod!

En... vergeet niet Toscane één van de mooiste vakantiegebieden van Italië!

De bergen en rivieren

De Alpen in het noorden en de ruggengraat van Italië, de Apennijnen worden gescheiden door de grote vlakte van Lombardije, waarop ruim 650 km lange en grotendeels bevaarbare Po, de grootste rivier van het land, zijn stempel drukt. De rivier mondt ten zuiden van Venetië in de Adriatische Zee.

italie merenDe rivieren meer naar het zuiden, waaronder de Romeinse Tiber en de Arno zijn over het algemeen relatief ondiep. Vooral het stroomgebied van de Arno is aantrekkelijk. Het brede dal is heuvelachtig en herbergt veel aan natuurschoon. De rivier stroomt door bekende steden als kunststad Florence en Pisa.

De Italiaanse meren en kuststreken

Beroemd zijn de meren van Italië in het noorden. Het Gardameer, Comomeer, Lago Maggiore en het meer van Lugano liggen in prachtige bergachtige gebieden met veel aan natuurschoon en zijn drukbezochte vakantiebestemmingen. Minder bekend maar niet minder mooi zijn de zuidelijkere meren, zoals het meer van Trasimeno, Bolsena en Bracciano. Je kunt bij de Italiaanse meren trouwens prachtige en betaalbare vakantiehuizen huren

De kust langs de Adriatische Zee is vrij laag en heeft fraaie zandstranden. De Middellandse Zeekust is vooral in het noorden in de Golf van Genua grillig en biedt met zijn vele haventjes, baaien en ankerplaatsen uitstekende mogelijkheden voor watersport. De eilanden voor de kust, waaronder Elba, Giglio en wat zuidelijker Ponza, Ischia en Capri zijn aantrekkelijke doelen voor een vaartocht. Ook met veerboten zijn alle eilanden bereikbaar.

De eilanden en het zuiden

Het vulkanische zuiden heeft nog een aantal werkende vulkanen. De Vesuvius nabij Napels, het eilandje Stromboli en de Etna op Sicilië zorgen regelmatig voor vuurwerk. Stromboli behoort tot de Liparische Eilanden ten noorden van Sicilië. Ontdek dit prachtige eiland vanuit een vakantiehuis op Sicilië. Wij tippen wat dit betreft absoluut Topic Travel Vakantiehuizen

De groep wordt ook wel de Aeolische Eilanden genoemd. Volgens de Griekse mythologie woonde hier Aeolus, de god van de wind. Sardinië is het tweede grootste eiland van Italië. Eigenlijk is het een wereld apart, met een eigen taal en een trotse bevolking. Het prachtige eiland is een vakantie waard.

Het meest zuidelijke deel van de laars wordt gevormd door het ’s zomers hete Calabrië. In dit stuk onvervalst zuidelijk Italië lijkt de tijd soms te hebben stilgestaan.

Klimaat

De lange bergketen van de Apennijnen houdt de wind van de zeeën die het Italiaanse schiereiland omspoelen voor een groot deel tegen. Met als gevolg dat het in het binnenland zomers behoorlijk warm kan worden.

De Alpenketen in het noorden en de Apennijnen dwars door het land hebben hete zomers en koude winters. Langs de oost- en westkusten van de Ligurische, Tyreense en Adriatische Zee heerst een subtropisch klimaat. Langs deze kusten zorgt de zeewind dikwijls voor wat afkoeling. De wind komt meestal uit noordelijke richtingen, waarbij aan de Middellandse Zee kust en op de eilanden de invloed van de stormachtige Mistral merkbaar is.

Ten zuiden van Rome komen vaak tropische temperaturen voor. In het voorjaar en de wintermaanden valt bij overheersende westenwinden de meeste neerslag met veel water in het noordoosten en het minst in het zuiden en om Sicilië.