Homepage > Italië > Schenna > bezienswaardigheden en gehuchten

Schenna: bezienswaardigheden en gehuchten

Buurtschappen en gehuchten

St. Georgen

Boven Schenna ligt het gehucht St. Georgen. Hier heeft men op het kleine plein naast de Ulenturm, een restant van de oude Burcht Schenna, een prachtig uitzicht op Meran en omgeving.

Verdins
Verdins ligt op een hoogte van 800 m boven Schenna en heeft ca. 400 inwoners. Een plek van rust en bespiegeling. Veel wandelroutes lieden direct van Verdins bergwaarts de alpinewereld in. Met de Verdinser Bergbahn worden de hoogtemeters moeiteloos overwonnen.

Prenn – Obertall – Unterall
Hoog boven Schenna ligt de schilderachtige buurtschap Prenn – Obertall met prachtig uitzicht op de omringende bergwereld en uitgangspunt voor talloze wandelingen.

Videgg en Schennaberg
Videgg ligt op 1500 m boven Schenna en is een zeer geliefd wandeldoel. De Taser Bergbahn brengt u naar het mooie gebied op de Schennaberg.

Gratis gastenbus
Vanaf half maart tot half november rijdt dagelijks de gratis gastenbus van Schenna. Deze rijdt naar de buurtschappen Verdins en St. Georgen, het dalstation van de Taser Seilbahn, het openbare zwembad en tennisbanen, de tuin van Schloss Trauttmansdorff (botanische landtuin) en naar het dalstation van de Ifinger Seilbahn.

Bezienswaardigheden uit vervlogen tijden

Schenna mausoleumIn de 12de eeuw kwamen de heren van Schenna als ministers van de Graven van Tirol in het blik van de geschiedenis. De Landsvorst gaf Petermann von Schenna, één van de machtisgste edellieden van het gebied, de toestemming op de heuvel van Schenna een slot te bouwen. Schloss Schenna kwam in bezit van de Starkenbergers en Liechtensteiners die het tot de huidige vorm ombouwden. In 1844 verwierf Aartshertog Johann het slot; sindsdien bezitten en bewonen zijn nazaten het.

Tip: elke dinsdag is er een kunsthistorische wandeling langs de bezienswaardigheden van Schenna.

Schloss Schenna
Het machtige bouwwerk is met een gedeeltelijk nog zichtbare gracht omgeven. Het slot kan op de vleugel met de privé-vertrekken van de grafelijke familie na bezichtigd worden(uitsluitend met gids). De zalen en voorname ruimtes herbergen een schilderijen- en portrettengalerij, een wapen verzameling en talrijke kunsthistorische objecten uit de Tiroler geschiedenis.

Mausoleum
Het mausoleum werd in de jaren 1860 tot 1869 gebouwd als grafmonument voor Aartshertog Johann van Oostenrijk en zijn familie. Het is in rood zandsteen en graniet opgetrokken en wordt tot de vroegste en ook tot de mooiste sacrale bouwwerken in neogotische stijl gerekend. In de onderaardse grafkapel met zware kruisribbengewelven staat de marmeren sarcofaag van de Aartshertog en zijn gemalin. Bezichtigingen van april tot oktober.

Trauttmansdorff
Op de zonnige helling boven Meran, waar eens keizerin Sissi flaneerde, liggen de prachtige botanische tuinen van Schloss Trauttmansdorff. Het 12 ha. grote park bestaat uit zonnetuinen, water- en terrastuinen, bostuinen en Zuidtiroler landschappen. In 11 paviljoens wordt alles over botanica getoond. Schloss Trauttmansdorff staat midden in de tuinen en is nu een museum. Van midden maart tot midden november geopend.
Er wordt regelmatig een natuur- en cultuurwandeling naar Schloss Trauttmansdorff georganiseerd. Ook de gratis bus rijdt naar de Botanische Tuin

Nieuwe Parochiekerk
De nieuwgotische parochiekerk van Schenna werd gebouwd tussen 1914 en 1931. De oude kerk was te klein geworden. In 1915 werd de bouw als gevolg van de Eerste Wereldoorlog stopgezet en door de politieke veranderingen in Zuid-Tirol pas weer in 1926 hervat worden…


Oude Parochiekerk
Deze kerk werd in de 12/13de eeuw in Romaanse stijl gebouwd en in de 16de eeuw geheel verbouwd. Tot op heden is de kerk in originele staat. Het barokke hoogaltaar met beelden van de Heilige Franz Xaver en Johann Nepomuk werd in 1730 opgericht en in 1819 verbouwd. Naast vier altaren zijn er diverse waardevolle sculpturen. De kruisweg stamt uit de 18de eeuw.
Bezichtiging alleen tijdens de kunsthistorische rondleiding door Schenna

Martinskerk
Dit oudste bouwmonument van Schenna stamt uit de 12de eeuw. De kerk werd volgens Karolinger maat gebouwd. Er is een 16de eeuws laatgotisch altaar gewijd aan de Kerkpatroon St. Martin. De kerk onderging in 1922 een kleine aanpassing en is sinds een beschermd Romaans bouwmonument. Hij doet nu dienst als dodenkapel. Bezichtiging alleen tijdens de kunsthistorische rondleiding door Schenna

Kerk St. Georg in Oberdorf
De kerk in de buurtschap St. Georgen stamt uit de 12/13de eeuw. De originele rondkerk was vroeger kapel van de Burcht St. Georgen of Oud-Schenna. De kerk heeft prachtige fresco's uit de 14de eeuw en een gotisch vleugelaltaar met de Heilige Georg te paard in de strijd met de draak. De kerk kan behalve op zon- en feestdagen gratis bezichtigd worden.

meermeer informatie over Schenna