Homepage > Oostenrijk > Tirol > het Kaunertal

Bergzomer in Tiroler Kaunertal

In het westen van Tirol ligt 12 km ten zuiden van Landeck het Kaunertal met de drie gemoedelijke dorpjes Feichten (1273), Kaunerberg (1270 m) en Kauns (1050 m). Het kleine zijdal met slechts 600 inwoners heeft mede door het skigebied op de eeuwige sneeuw van de Kaunertaler Gletscher tussen 2750 en 3200 m grote bekendheid gekregen.

Vakanite in het KaunertalOok in de zomermaanden is het dal aantrekkelijk. Op de flanken van de 3535 m hoge Weissseespitze ligt een prachtige gletsjerwereld. Hier kan het hele jaar geskied worden, maar ook voor wandelaars en bergbeklimmers is het een fraai gebied.

Je vindt in het Kaunertal talloze mooie hotels en pensions maar ook vakantiehuizen, chalets en appartementen die je eenvoudig zelf kunt boeken via het internet.

Feichten ligt midden in het dal en is het hoofddorp. Hier bevindt zich het Kaunertal-Center, een groot sport- en vrijetijdscentrum met o.a. overdekt zwembad, sauna, solarium, stoombad, kegelbaan, fitnesscentrum, tennisbanen en een restaurant. Het hoogst gelegen dorp is Fendels. Een prima uitgangspunt voor wandeltochten.

Kaunerberg ligt met z'n vele kleine buurtschappen op een hoogte tussen 1270 – 1600 m op de zonnige zuidhellingen van het dal. Ook het Kauns ligt aan de zuidzijde aan de ingang van het dal. Het dorp wordt overheerst door de machtige burcht Berneck, die in vervlogen tijden waakte over de toegang van het Kaunertal.

In de zomer is het dal uitgangspunt van vele wandelingen en gletsjertochten in het hooggebergte. Ook fietsers en mountainbikers kunnen heel wat kilometers weg trappen, van ontspannen in het dal tot extreem richting gletsjerwereld.

Voor skiërs, snowboarders en wandelaars zijn er in de zomermaanden twee van de negen liften op de gletsjer in bedrijf. Wie niet zonder skiën of snowboarden kan, neemt de sleeplift om vooral in de niet te late ochtenduren een aantal afdalingen te maken. Voor wandelaars is er een stoeltjeslift die een wandelgebied tot 3000 m ontsluit. Het gletsjerrestaurant is eveneens het hele jaar geopend.

Prachtige rit over de Panoramaweg

De Kaunertaler Gletscher is vanuit het dal bij Feichten bereikbaar over de 26 km lange Gletscher-Panoramastrasse. Dikwijls wordt deze tolweg ook wel de mooiste hooggebergteweg in de Alpen genoemd.

De Kaunertaler Gletscherstrasse naar de eeuwige sneeuw, het gletsjerski- en het wandelgebied loopt langs het 6 kilometer lange Kaunertaler stuwmeer, onstuimige beken en frisgroene bergweiden. Ook wordt het Gepatschhaus gepasseerd, één der oudste berghutten van de Duitse Alpenvereniging. De altijd witte top van de 3535 meter hoge Weissseespitze blijft vrijwel overal tijdens de bergrit zichtbaar.

De tocht eindigt op een hoogte van 2750 meter bij het Gletscherrestaurant en de dalstations van de skiliften. Kaunertal PanoramawegDeze gletsjerweg heeft tot voordeel dat er niet bij een bergbaan gewacht moet worden een bezoek aan de gletsjer en het hooggebergte te brengen. In de wintermaanden is de weg tot het dalstation van de Ochsenalmbahn berijdbaar. In speciale gevallen wordt het toegestaan vanaf het tolhuis door te rijden tot het Gletscherrestaurant op 2750 m. In de zomer is de weg wel voor auto's open tot aan de voet van de gletsjer.

Skiërs en snowboarders in het bezit van een geldige Snowcard kunnen gratis de tocht bergwaarts maken. Deze kaart is in diverse varianten te koop bij de kassa van de bergbanen. Ook de lijnbussen van de Oostenrijkse Post rijden naar de eeuwige sneeuw. Bij het gletsjerrestaurant staat het hoogste busstation van Oostenrijk.

Kinderavonturen in het Kaunertal

Voor kinderen is er in de zomermaanden altijd veel te beleven in het Kaunertal. Er is een wekelijks kinderprogramma met o.a. een tochtje met de dalexpres door het dal, een ontdekkingstocht met kunstenaar Toni, een avontuurlijke indianenmiddag, zwemmen in het Kaunertal-Center, ponyrijden, kinderplaybackshow en disco, tennis- en klimcursussen voor kinderen en veel meer. Een apart avontuur is de tocht naar een alm met overnachting in een berghut. Het programma staat onder leiding van deskundige kinderjuffen en gidsen.

route naar PfalzenDe reis naar het Kaunertal

De afstand Utrecht - Kaunertal bedraagt ca 897 km. (klik op de link voor de routebeschrijving)

Het vliegveld Innsbruck wordt verbonden met verschillende directe vluchten. Met de trein naar Innsbruck kan met diverse internationale treinen. Er is ook een goed lokaal busnet met prima verbinding tussen Innsbruck en omgeving

meermeer informatie over het Kaunertal