Duitsland Frankrijk Griekenland Groot-Brittannië Italië Kroatië Oostenrijk Spanje Zwitserland
Vakantie in de Alpen en Europa

Spanje vakantieHomepage > Spanje

Spanje = vakantie met veel variatie

Spanje is voor velen een prima vakantiebestemming om te genieten van zon, zee en strand. Deze drie elementen zijn in Spanje ook volop aanwezig. Ideaal dus voor een vakantie. In Spanje worden veel vakantiehuizen aangeboden. Je vindt deze aan de Costa's maar ook in het mooie binnenland. Voor een kindvriendelijke vakantie tippen wij de vakantieparken van Pierre et Vacances. Overigens liggen er aan de Costa's ook mooie campings waar je zelf een staanplaats kunt boeken of een luxe tent of stacaravan kunt huren.

Vakantie in Spanje: niet alleen Costa's

Hoewel het strandtoerisme de grootste stroom vakantiegangers trekt, is er een toenemen aantal "avonturiers" dat door het prachtige binnenland van Spanje reist. Dit binnenland van Spanje is namelijk meer dan de moeite waard voor een onvergetelijke vakantie met ongerepte natuur, bergen en rivieren. In Spanje kun je ook genieten van een rijke cultuur en een lange historie.

Spanje kent zes belangrijke bergketens, de zogenaamde sierra's. Centraal Spanje wordt voor een groot deel gevormd door de enorme, bijna boomloze Meseta hoogvlakte. Deze strekt zich uit tussen een hoogte van 600 tot 1000 m.

De Pyreneeën, in het noorden, scheiden het land van Frankrijk. Maar ook de Cuadarrama-, Gredos- en Toledogebergten zijn belangrijke bergachtige gebieden. De hoogste top van het Spaanse vastland is de 3477 hoge Mulhacén in de Zuidspaanse Siërra Nevada. De hoogste berg van Spanje is met sneeuwbedekte 3715 m hoge top van de Teide. Deze bevindt zich overigens niet op het vaste land, maar op Tenerife, één der Canarische Eilanden.

Spaanse Costa'sDe belangrijkste rivieren van Spanje stromen vaak door diepe rotsachtige dalen en zijn binnen de Spaanse grenzen vrijwel onbevaarbaar. De enige rivier die in de Middellandse Zee uitmondt is de Ebro. Ook deze is nauwelijks bevaarbaar. Meren van enige betekenis heeft Spanje niet. Spanje wordt meer dan driekwart omringd door water. In het noorden door de Golf van Biskaje, in het westen en zuiden door de Atlantische Oceaan en in het oosten de Middellandse Zee.

De Spaanse Costa's

De stranden langs de kust van de Middellandse Zee zijn veruit de grootste trekpleister voor het massatoerisme. De smalle en vlakke kuststrook wordt op diverse plaatsen onderbroken door bergketens.

Aan de befaamde Costa's met hun vele, soms grote appartementen- en hotelcomplexen bevinden zich hier ook heel veel goede campings. Dikwijls liggen de campings direct aan zee of in de onmiddellijke nabijheid van de stranden en zee. Naast een plaats voor je eigen tent, caravan of camper kun je ook in Spanje op veel plaatsen een luxe bungalowtent of stacaravan huren.

Hoewel veel minder druk bezocht is ook de noordelijke kuststreek in Baskenland bijzonder aantrekkelijk. Vele inhammen, de ria's, in de rotsachtige kust snijden vaak tot diep het binnenland in. Ze bieden veel meer landschappelijk natuurschoon dan de relatief vlakke Middellandse Zeekust.

De beroemde Costa's van Spanje zijn: Costa Brava, Costa Blanca, Costa del Sol en de Costa Dorada.

Spaanse eilanden

De Spaanse eilanden in de Middellandse Zee en de Atlantische Oceaan oefenen een grote aantrekkingskracht op de zomertoerist uit. Ter hoogte van Valencia liggen op zo'n 45 zeemijlen (zo'n kleine 85 km) uit de oostkust de vier eilanden Formentera, Mallorca, Menorca en Ibiza, samen de Balearen vormend. Voor de Marokkaanse kust in West-Afrika liggen de zeven Canarische Eilanden: El Hierro, Gran Canaria, Tenerife, Lanzarote, San Miquel de la Palma, La Gomera en Fuerteventura .

Spanje, Barcelona, stedentripsPrachtige steden

De steden van Spanje zijn de moeite van een bezoek absoluut waard. Natuurlijk zijn Madrid en Barcelona de toppers. In de Catalaanse hoofdstad is de Sagrada Familia, van de beroemde Art Nouveau architect en kunstenaar Antoni Gaudí, één der grote trekpleisters. In 1883 werd met de bouw van deze imposante en zeer bijzondere kathedraal begonnen. Het werk is nog altijd niet af.

Maar andere Spaanse steden hebben voor de vakantieganger ook heel veel te bieden. Het zuidelijke Granada, eens de Moorse hoofdstad met het wereldberoemde Alhambra is een prachtig overblijfsel uit deze Arabische tijd.

Salamanca is ook een stad met een bijzonder karakter en Girona heeft een prachtige kathedraal en een middeleeuwse stadsmuur om te terug te dromen in de tijd. Sevilla is een heerlijke stad om te bezoeken. Het is wel één van de warmste steden van Europa. Een bezoek aan de stad kun je dan ook het best buiten het warme hoogseizoen plannen.

Klimaat

Het Spaanse zomerweer wordt gedomineerd door de zon en droogte. Gemiddeld valt er slechts 610 mm neerslag per jaar, waarvan het grootste deel in de noordelijke bergen. Het zeeklimaat van de noordelijke en westelijke kusten langs de Golf van Biskaje en de Atlantische Oceaan is met een gemiddelde temperatuur van 18 tot 22 °C in juli vrij mild.

De Middellandse Zeekust heeft een gemiddelde temperatuur in juli van ca. 24 °C . Langs de noordelijke oostkust kan een harde tot stormachtige wind waaien. Vooral in de delta van de Ebro en nabij rond de monding bij Taragona kan deze Tramontana huishouden. Aan de zuidelijke Costa's heerst een subtropisch klimaat. In het binnenland is het vooral droog met hoge tot zeer hoge temperaturen, die vrijwel alle kleinere rivieren en stromen doet opdrogen.