Wandlevakanties EuropaHomepage > Wandelvakantie Europa

Wandelvakantie in Europa

Toer.info heeft ook voor wandelaars de leukste tips voor een mooie wandelvakantie.

Wandelen is gezond voor lijf en leden en het mooie is dat het voor jong en oud geschikt is. Dat wandelen gezond is èn door steeds meer mensen wordt gedaan is ook in de toeristische gebieden van de Alpen en andere vakantielanden niet onopgemerkt gebleven.

Mooie voorbeelden zijn Frankrijk, Duitsland, Oostenrijk èn Zwitserland waar men de laatste jaren ontzettend veel gedaan heeft in de bewegwijzering van wandelroutes. Maar ook in landen als Kroatië, Italië en Spanje wordt de wandelaar serieus genomen met mooie wandeltochten.

Met wandelen kun je het zo moeilijk en makkelijk maken als je zelf wilt. De mogelijkheden variëren van kort rondwandelingen bij een dorp of plaats tot uitgebreidere tochten in de omgeving. Voor de echte uitdaging zijn er speciale dag- of meerdaagse tochten. Een wandelvakantie is er dus voor iedereen van jong tot oud! Je kunt een wandelvakantie makkelijk regelen door zelf een hotel, camping of vakantiehuis te regelen. Maar een mooi alternatief zijn de speciale wandelvakanties die door diverse reisorganisaties worden aangeboden.

Tips voor wandelvakanties, ook voor gezinnen

wandelen in DuitslandDuitsland

In Duitsland ligt inmiddels meer dan 200.000 km aan bewegwijzerde wandelroutes. Waar je in Duitsland ook wilt gaan wandelen er zijn dus altijd wel routes in de buurt om de omgeving te verkennen. In Duitsland kun je wandelen in de Alpen, in Berlijn langs de Noordzeekust maar ook in de prachtige natuur van het binnenland zoals de Harz, Zwarte Woud en dichterbij huis het Sauerland of de Eifel. Omdat Duitsland lekker dichtbij ligt is een wandelweekend in dit mooie land ideaal!

wandelen-frankrijkFrankrijk

Frankrijk is een heerlijk land voor een wandelvakantie. Wandelen in de talloze wijngaarden (meestal vrij toegankelijk) is fantastisch. Zoek je het hoger op dan zijn de Elzas, Jura, Vogezen, Alpen en Pyreneëen uitermate geschikt. Maar vergeet ook de Loirestreek niet en het Centraal Massief (Auvergne). Tenslotte noemen wij nog de prachtige kusstreek en de fraaie sentiers des douaniers die over de rotskusten van Normandië en Bretagne lopen. Een wandeling door de geurige Procence of langs het mooie Canal du Midi is ook echt de moeite waard. Frankrijk is een fantastisch wandelland!

wandelen groot-brittanniëGroot-Brittannië

Wandelen in Groot-Brittannië is een bijzondere ervaring. De zogenaamde public footpaths geven het recht om ook over privéterreinen te lopen. Deze eeuwenoude traditie wordt nog steeds in stand gehouden en geeft wandelen in Groot-Brittannië een extra dimensie. De veelzijdige natuur in Engeland, Wales en Schotland kun je ontdekken via talloze wandelpaden en -routes. Ontdek te voet de Schotse hooglanden, het Lake District of de indrukwekkende kliffen bij Cornwall. Dit zijn slechts enkele voorbeelde want Groot - Brittannië is een echt wandelland. De termen Rambling, Hiking, Wandering zullen tijdens een wandelvakantie bij de Britten regelmatig voorbijkomen.

wandelen in ItalieItalië

Italië heeft voor elke wandelaar het nodige te bieden. De Italiaanse Alpen en de Dolomieten zijn een paradijs voor de wandelaar. UNESCO heeft de Dolomieten als werelderfgoed bestempeld en het is er prachtig om te wandelen. Er zijn in het hele land duizenden lokale routes maar er zijn ook verschillende lange afstandspaden zoals de 5000 km lange Sentiero Italia die via Triëst naar de hak van de laars loopt. Als je een jaar de tijd hebt kun de route in 365 etappes afleggen! Met meer dan 120 natuurparken en honderden natuurreservaten heeft Italië voor de wandelaar echt veel te bieden.

Krotië wandelvakantieKroatië

Kroatië staat natuurlijk bekend om zijn prachtige kustlijn en de vele eilanden en trekt dan ook steeds meer bezoekers. Het land heeft voor de wandelaar ook het nodige te bieden. Sterker nog wat ons betreft is er geen betere manier te vinden om kennis te maken met de prachtige natuur van Kroatië. Nationaal Park Plitvice is een fraai natuurgebied en is één van de mooiste natuurgebieden van Europa met meren, rivieren, watervallen en wandelpaden om dit moois te ontdekken. Nationaal Park Paklenica is vooral indrukwekkend door zijn kloven. Steek ook eens over naar een eiland. En natuurlijk mag Dubrovik en de omgeving ook niet ontbreken.

wandelen - oostenrijkOostenrijk

Oostenrijk is misschien wel het wandelland voor iedereen. Het gevarieerde landschap in de dalen maar ook op de bergen en almen maakt wandelen in dit land tot een genot. De vele routes sluiten vaak aan om uitgebreidere tochten in een regio waardoor ook meerdaagse wandelingen goed mogelijk zijn. Wandelijk in Oostenrijk is er niet alleen voor doorzetters maar ook voor families met kinderen. Er zijn ook speciale accommodaties en arrangementen waarbij de bagage elke dag voor je wordt vervoerd naar het volgende hotel of berghut.

wandelen zwitserlandZwitserland

Zwitserland beschikt over meer dan 60.000 kilometer wandelpaden dus het moet wel gek lopen als daar niet een mooi traject bij zit. In dit Alpenland kun je in elk seizoen prachtige wandelingen maken. Je kunt een keuze maken uit familievriendelijke wandelingen, met een thema of kies voor een uitdagende wandeling tot hoog in de bergen.

De wandelingen zijn goed gemarkeerd en de lokale vvv's beschikken over genoeg materiaal zoals beschrijvingen en kaarten. Het wordt nog lastig om een keus te maken uit het ruime aanbod. Wordt het een wandeling in een beschermd natuurgebied, een wijngaard, langs een meer of in de voetsporen van de Romeinen? Zwitserland heeft voor de wandelaar veel te bieden.

Onze fototip

foto fietsvakantieNatuurlijk wil je onderweg mooie foto's maken. Met een compacte camera met een zoomlens kun je de mooiste foto's maken. Wie weet kun je, net als onze redacteur, wel een mooie foto van een gems maken!