Vakantie ZwitserlandHomepage > Zwitserland

Zwitserland voor de actieve vakantieganger

De soms ruige Alpen eisen in Zwitserland circa 60% van het hele grondgebied voor zich op. Door dit bergachtige karakter is slechts 20% van de totale oppervlakte die het land tot z'n territorium in Centraal Europa mag rekenen bewoond.

Van het zuidwesten tot het noordwesten ligt het heuvelland van de Jura (10%). Dit gaat geleidelijk over in de Alpenketen, die het zuidelijke deel van het land van oost naar west in beslag neemt. Tussen Jura en Alpen ligt het centrale hoogplateau, het Mittelland, dat met z'n vele meren 30% van het land omvat.

Water en dan vooral de Zwitserse meren nemen 3% voor hun rekening. De meren bieden vele mogelijkheden voor alle vormen van watersport. Zoals op het Meer van Genève, het meer van Neuchâtel, de Thuner- en Brienzersee, de ZüricherSee en het Vierwoudstedenmeer. In Zwitserland ontspringen twee belangrijke Europese rivieren: de Rijn en de Rhône. In het zonnige zuiden liggen de wijngaarden van het Rhônedal, die tal van goede rode en witte wijnen voortbrengen.

Ondanks, of eigenlijk dankzij de bergen biedt Zwitserland een grote verscheidenheid aan vakantiemogelijkheden. Zwitserland is vooral het vakantieland voor de actieve vakantieganger. Kleine familiepensions, boerderijen en uitstekende campings in prachtig gelegen dorpen en dalen te midden van een indrukwekkend berglandschap zijn overal te vinden.

In de wintermaanden, maar ook 's zomers kun je volop in actie komen. Niet alleen wandelen, mountainbiken, het sterk in opkomst zijnde canyoning, maar ook watersporten als zeilen en windsurfen op één der grote meren zijn veel beoefende activiteiten. Paardrijden, golf, boogschieten en nog veel meer sporten zijn op veel plaatsen mogelijk.

Toertip Zwitserland

treinen in zwitserlandZwitserland: het land van de treinen.

Glacier Express, Bernina Express, Golden Pass Line zijn klinkende namen voor comfortabele treinen met speciale panoramadaken voor een perfect uitzicht op de spectaculairste landschappen van Zwitserland.

Deze treinen passeren gletsjers, meren, rivieren, bergkloven, alpenpassen, bruggen en ontelbare viaducten. Alles wat Zwitserland aantrekkelijk maakt kun je vanaf een comfortabele zitplaats aan je voorbij zien glijden. Een treinreis door Zwitserland is een onvergetelijke ervaring.

De smalspoortreinen dringen door tot diep in ogenschijnlijk onherbergzame gebieden. Een belevenis is de tocht dwars door de imposante bergen Eiger en Jungfrau naar het op ca. 3200 m gelegen Jungfraujoch. Of de prachtige ruim 7 uur durende rit door een groot deel van het land met de Glacier Express van Zermatt naar St. Moritz.

Toertip Zwitserland
Tip: De Jong Intra en Kras.nl hebben mooie treinvakanties in Zwitserland

Klimaat

Het weer in Zwitserland wordt beinvloed door de overgang van zee- en landklimaat. Maar de vaak hoge bergenketens met toppen tot ver boven de 4000 m kunnen het weer lokaal zeer beïnvloeden.

Het klimaat is gematigd met meestal warme zomers en heldere, zonnige winters. Op het centrale hoogplateau laten wolken zich wat vaker zien. In de bergengebieden valt in de winter veel sneeuw. De gemiddelde zomertemperatuur ligt tussen de 13 en 24 graden C.

Toertip Zwitserland
Tip: Zwitserland is gee Euroland. Je betaalt er met Zwitserse Frankrijk